Röportaj: Fatma Yüksek
Bize kendinizden bahseder misiniz?
1967 Lefkoşa-KKTC doğumluyum. İlk, orta, lise eğitimimi Kıbrıs da tamamladım. Çukurova Ünivertesi İngilizce İktisat lisans mezunuyum. 1991-1996 yıllarında özel bir banka da, 1996-2014 aile şirketinde çalıştım. 2014 Ekim ayında malulen emekli oldum. Birçok derneğin yönetim kurulunda görev aldım, sosyal sorumluluk projelerinde çalıştım.
Kıbrıs’ta ne kadar engelli var?
KKTC de engelli dernekleri üye sayısına göre, çalışma dairesi de nakdi yardım alan engelliler göre sayı verebiliyor ne yazık ki net olarak söylenemiyor. 2017 yılı verilerine göre 5600 kişiydi. Engel gruplarına göre ve tüm engelli sayısına ulaşılabilmesi için çalışmalar sürmektedir diye biliyorum.
Kıbrıs’ta engelliler için neler yaptınız?
Benim hep söylediğim engelli olmak zor sosyal adaletin olmadığı bizim ülkemizde engelli olmak daha da zor. Bireysel olarak engelli arkadaşlarımın ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalışmaktan huzurlu ve mutluyum.
Ama gerekli olan tüm engel gruplarını temsil eden dernek ve kurumların birlikte çalışıp sorunlara çözüm bulmasıdır. Önemli olan benim neler yaptığım değil biz engellilerin birlikte ne yapmak istediğimiz ve neler yapabileceğimizdir.
Projeleriniz nelerdir?
Hayal projem gerçekleşti ama hedeflerim hep var . 4 Temmuz 2019 da göreve başladığım KKTC Engelliler Spor Federasyonuna bağlı Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu Tekerlekli Sandalye Basketbol 1.liginde mücadele eden KKTC Tekerlekli Sandalye Basketbol takımımız oynadığı 19 maçın 19’nu da kazanarak ligin bitimine 6 maç kala süper lige çıkışını, 3 maç kala da şampiyonluğunu ilan etmiştir. Covid 19 salgınından dolayı oynanmayan 3 maçımız için Türkiye federasyonun kararını beklemekteyiz. Böylesi mucizevi başarıya imza atan takım antrenörümüz ve oyuncularımız çok az yöneticinin yaşayabileceği gururu yaşatıp hedefime ulaşmamı sağladılar. Bir kez daha hepsine teşekkür ediyorum.
Sizce engellilerin en büyük sorunu ne?
Ülkemizde yasa gereği her 25 kişi çalıştıran iş yerinin en az bir engelli vatandaş çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır ama 2006 yılından beri kamuya engelli istihdamı yapılmamıştır bence en büyük sorunlardan biri bu. Çok sınırlı sayıda özel sektör ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi engelli istihdam etmiştir. Sorunuza kendi engel grubuma bedensel engellilerin yaşadığı sorunlar olarak cevap verirsem erişim, ulaşım... 2020 yılında rampanın yapılmasını talep ediyoruz, liftili toplu taşımacılık araçları yok ve tekerlekli sandalye kullanan bireyler sosyal hayatın dışında bırakılıyor, eğitim almakta zorlanıyor, liftli havuz ve plajlarda özel tekerlekli sandalye yok ( bildiğim yalnızca Barış plajında sandalye var ve Tatlısu Belediye plajında rampalı denize giriş mevcut
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Hak ve fırsat eşitliği olursa engelli ve engelsiz ayırımı yapmaksızın her alanda aktif ve başarılı olabiliyoruz. Engellilere acımayınız duygudaşlık yapınız.