Röportaj: Fatma YÜKSEK
Mesleğinizin tanımı - Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Diyetisyenlik büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan sağlık meslek alanıdır.
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Mesleğimi seçmemde en etkili olan şey insan sağlığı ile ilişkili olması ve aynı zamanda insanların vücutlarında değişim ve sağlıklarında iyileşme yapmaya imkan sağlayan bir branş olmasıydı.
Dünya genelinde Obezite hızla artıyor ve malum Kıbrıs’ta da bu hızlı artışın en çok olduğu ülkelerden biri. Bunun için ne gibi çalışmalar ya da önlemler alınmalıdır?
Obezite günümüzdeki en ciddi rahatsızlıklardan biri ve yine sağlığımızı tehdit eden birçok rahatsızlığı tetikleyen bir hastalık durumundadır. Fast Food hizmeti veren sektörlerdeki artışın devam etmesi, ev yemeği tüketiminin azalması ve dengesiz yetersiz beslenme tercihleri dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da söylediğiniz gibi artıştadır. Genel yaşam tarzı değişikliği, spor faaliyetlerinde artış, besin tercihlerinde değişiklik ile obezitenin önüne geçilebilir.
Obezitenin artması, Diyetisyenlik Mesleği’ni nasıl etkilemekte ve bu alanda istihdam artışı bekliyor musunuz?
Obezitedeki artış tabi ki diyetisyenliğin önemli konularından biridir. Bu konuda araştırma yapan ve uzmanlık alan bir diyetisyenin daha avantajlı olacağını düşünüyorum.
Özellikle Amerika’da yaygınlaşmaya başlayan ve bir çok dünya ülkesinde de yayılmaya başlanan; diyet ofisleri, diyet Restoranları, diyet kafeleri vb. yeni girişimlerin açılması konusunda düşünceleriniz nelerdir? Kıbrıs’ta bu girişimlerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İnsanları teşvik edebilmek için bu tarz yerlerin artması gerekiyor ülkemizde de bu yönde artış mevcut daha çok desteklenmesi ve gelişmesi gereken bir sektör olduğunu düşünüyorum.
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Mesleğimiz gerçekten zor bir meslek öncelikle onu söylemeliyim. Mesleğinin ne olduğunu farkında olan her diyetisyen de ayni şeyi söyleyecektir çünkü aldığımız eğitim sayesinde insan sağlığı ile doğrudan temas halinde bulunuyoruz ve sorumluluk çok büyük. Hele ki benim gibi tıbbı beslenme tedavisi , endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları ve sporcu beslenmesi konusunda araştırma yapan ve ilgilenen biriyseniz yapmamız gereken çok iş olduğu ortadadır çünkü bilgiler çok güncelleniyor ve geliştirmeye devam etmemiz gerekiyor.
Bize mesleğinizde 1 iş gününüzü anlatır mısınız?
Ben klinik diyetisyen olarak kendi kliniğimde şuan çalışmaktayım genelde sabah erken saatlerde hasta/danışan görmeye başlıyor öğlene kadar durmadan çalışıyorum daha sonra öğle arasına ve kitap okumak için kahve içmeye çıkıyorum ve 3 gibi tekrardan 7 ye kadar çalışmak üzere kliniğe donuyorum daha sonrada spor faaliyetlerim için 7-9 arası spor salonuna gidiyorum. Dolu dolu geçiyor yani :)
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olan kişilerin yapabileceği bir meslek grubuyuz. 4 yıllık eğitim suresi ile tamamlanıyor.
Mesleğinizin geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Mesleğimizin ileride daha da on plana çıkacağını ve sorumluluğunun daha da artacağını düşünüyorum.
Mesleğiniz ile alakalı okuyan öğrencilere tavsiyeniz nedir? Staj için öönerileriniz nelerdir?
Meslekideki en önemli olan şey kendini sürekli geliştirmek ve tecrübe olduğunu söyleyebilirim. Bu meslekte 1 yıl içerisinde kendime %60 daha fazla bilgi kattığımı söyleyebilirim.
Bu mesleği seçmeseydiniz hangi mesleği seçerdiniz?
Büyük ihtimalle basketbolcu olurdum :)
Erdal ÖZİRFANOĞLU, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için Metropolitan ailesi olarak size çok teşekkür ederiz, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz. :)