Aman dikkat! Corona virüs nedeniyle değişen alışkanlıklar saplantılı hale gelmesin.
banner183
Mobil   Metropolitan Gazetesi, Güncel Zengin İçeriği İle Dünyadan En İlginç Haberleri Okuyucuları İle Buluşturuyor.   Mail. [email protected]
Corona virüs salgını çıktığı andan itibaren, bazı alışkanlıklarımızda ister istemez değişimler meydana geldi. Bu değişen alışkanlıklarımızın en başında gelen tabi ki temizlik oldu. Temizlik konusunda, olumlu bakacak olursak daha da bilinçlendik ve temizliği arttırdık. Fakat artan bu temizlik ile endişelerimiz de arttı. Tüm ülkeleri etkisi altına alan bir olayla ve hayati riski olan ciddi bir küresel virüsle karşı karşıyayız. Endişe yaratması elbette normal, ama her şeyin aşırısı zarar olduğu gibi aşırı endişe de, başta psikolojik rahatsızlık olarak zararlıdır. Endişe eğilimli insanlarda kaygı daha çok gün yüzüne çıkmaya başlar. Salgın sürecinde veya salgın sürecinin sonunda duyulan bu aşırı endişe, beraberinde saplantılı düşünceleri oluşturacaktır.
      
Aşırı temizlik ve aşırı kaygı ile ilgili saplantılı düşünceler sonucunda olası görülmesi beklenen psikolojik rahatsızlıkların başında Saplantı Zorlantı Bozukluğu (Obsesif Kompulsif Bozukluk) gelmektedir. Saplantı Zorlantı Bozukluk, kişinin günlük işlevlerini ciddi ve belirgin bir düzeyde etkileyen bir bozukluktur. Obsesyon yani saplantı ya da takıntı olarak bahsedilen durum istem dışıdır ve sürekli kendini tekrar eden düşüncelerdir. Saplantılı düşünce çeşitlerinden corona virüs kapsamında en sık karşımıza çıkanı ise kirlenme veya mikrop kapma saplantısıdır. Kompulsif ya da zorlantı dediğimiz şey ise bu saplantılı düşünceleri eyleme geçiren, istem dışı davranışlardır.
     
Saplantı Zorlantı Bozukluğuna örnek verecek olursak, kişi kirli olmadığı halde, kendisini sürekli kirli hissetmesi sonucu, çok sık ellerini yıkaması, duş alması veya ortamı temizlemesidir.
    
Kişideki bu saplantılı kirlilik düşüncesi, bir yere dokundun, ellerin kirlendi, ellerin pis, ellerini yıka diye sürekli beyinde tekrar edilen düşüncelerdir. Zorlantı (kompulsiyon) ise bu düşüncenin getirdiği duyguyu rahatlatmak için kişinin yaptığı davranışlardır yani ellerini yıkamasıdır. Kişi bu saplantılı ve zorlantılı süreçte sürekli endişeli ve huzursuzdur. Saplantılı düşünceler (obsesyonlar) zihinde sürekli kendini yineleyen (tekrar eden) bir düşüncelerdir.
     
Kişi, bu sürecin mantık dışı olduğunu da bilir ama kendisini yapmaktan alıkoyamaz. Çünkü bu durumu yaptığında mevcut sorunu çözeceğine inanır. Bu durumla karşı karşıyaysanız ve gün içerisinde yaşantınızı ciddi boyutlarda etkileyecek düzeye gelmişse geç kalınmadan bir uzmandan destek alınmalıdır.
           
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner172

banner174

banner165

banner181

banner166

banner171

banner149

banner151

banner153

banner182