Mükemmellikle İle Değersizlik Arasında Ani Geçişler
banner183
Mobil   Metropolitan Gazetesi, Güncel Zengin İçeriği İle Dünyadan En İlginç Haberleri Okuyucuları İle Buluşturuyor.   Mail. iletisim@www.metropolitan.com.tr
Sınır Durum Kişilik Bozukluğu (Borderline)
    
Sınırda kişilik bozukluğu (borderline), kendinizi ve başkaları hakkında düşünme ve hissetme şeklinizi etkileyen, günlük yaşamda sorunlara neden olan bir zihinsel bir bozukluğudur. Sınır durum (boderline) kişilik bozukluğu olan kişilerde tutarsızlık, dengesizlik görülür. Sınır durum bozukluğu olan kişilerde duygularını kontrol edememe görülür. Hayatlarında hep bir inişler ve çıkışlar vardır. Asla tam ortası yoktur. Bir başka deyişle bu bozukluğu olanlar ya siyahtır, ya beyaz, gri olamazlar. Başka bir seçenek yoktur onlar için ve durum böyle olunca tutarsızlık görülür. Sınır durum bozukluğunda agresiflik, öfke ve intihar da görülebilir. Kişilik karmaşası yaşanabilir ve kişi bunu normal olarak görür. Bu kişiler aşırı agresif olduklarından toplumsal kurallara uymama, ihlal etme gibi davranışlar sergileyebilirler. Sınır durum kişilik bozukluğu (Borderline) aslında kişinin istikrarsızlığından kaynaklanan bir bozukluk türüdür. Çevre ile ilişkileri, kişiler arası ilişkileri hep bir dengesizlik içerisindedir. Sınır durum bozukluğu olan kişilerde aşırı terk edilme ve reddedilme korkusu vardır. Kişinin zihinsel yapısında derin yaralar ve değişimler açmaktadır. Kişi en ufak bir şeyden aşırı öfke saçabilir. Kişiliklerinde, cinselliklerinde, ilişkilerinde ani değişimler yaşayabilirler. Herhangi bir karara veya olaya cevabı evet olurken aniden bir değişimle hayıra dönüşebilir. Birçok olayda fevri kararlar alırlar. Kendilerini kesme, yaralama hatta intihar eğilimleri vardır.
    
Sorumsuzca davranabilirler. Aşırı derecede sinir oldukları bir şeye aniden gülebilirler. Genelde alaycı tavırlar takınırlar. 
     
Sınır durum kişilik bozukluğu nedenleri olarak psikososyal, genetik veya biyolojik faktörler sayılabilir. Tedavi yöntemi olarak ise psikotropik ilaçlarla tedavi, psikoterapi, ağır durumlarda hastaneye yatırarak krize müdahale etme olarak sayılabilir.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner172

banner174

banner165

banner181

banner166

banner171

banner149

banner151

banner153

banner182